עבירות פליליות – מה חשוב לדעת וממה להיזהר?

עבירות פליליות - מה חשוב לדעת וממה להיזהר?

המאמר נכתב בשיתוף עם משרד עורך דין רועי יוסף אטיאס

קיים מגוון של עבירות פליליות, החל מעבירות רחוב – כגון תקיפה או גניבה, ועד לעבירות מין קשות וחמורות. סוג נוסף של עבירות פליליות הוא עבירות צווארון לבן, שעוסקות בעבירות כלכליות מתוחכמות, המצריכות ידע וניסיון. מכאן, במאמר שלהלן, נבקש להסביר לכם/ן, הקוראות והקוראים, על עבירות פליליות וסוגיהן. כמו כן, נבקש להסביר בקצרה, מהם יסוד נפשי ויסוד עובדתי, שנדרשים להוכחת עבירות פליליות.

כל זאת, נעשה לידיעתכן/ם ונוחיותכן/ם, הגולשות והגולשים. נבקש להבהיר כי מאמר זה הוא מאמר כללי בלבד, ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי ספציפי.

מהי עבירה פלילית?

עבירה פלילית, היא מעשה שהחברה רואה בו מעשה פסול, ולכן המחוקק מצא כי התנהגות עבריינית הינה התנהגות שהחברה רואה כדבר פסול, ולכן היא אסורה ואף נלווית לה סנקציה.

בהתאם, עבירות פליליות בישראל, מוגדרות במגוון רב של חוקים, אשר העיקרי בהם הוא חוק העונשין, התשל"ז–1977, (להלן: "חוק העונשין"). עם זאת, ישנם חוקים רבים נוספים שעוסקים בעבירות פליליות, כגון – עבירות מס, עבירות של הגבלים עסקיים, עבירות של איכות סביבה, ועוד.

נדגיש כי עבירות פליליות, הן כאמור עבירות שנלוות להן סנקציות עונשיות. העונשים בישראל נעים מעבודות לשירות הציבור, קנסות, פיצויים לקורבן ועד לריצוי עונש מאסר על תנאי או בפועל (מאחורי סורג ובריח). עונשי מאסר מוגבלים בזמן, למעט עבירות בגידה, או עבירת רצח בכוונה תחילה, כאשר אז העונשים יכולים להגיע למאסר עולם. לגבי עונש מוות, קיים בישראל עונש מוות תיאורטי – בכל הנוגע לעבירות נגד העם היהודי בתקופת השואה. גם לפי הדין הצבאי קיימת אפשרות לריצוי עונש מוות, אך היא אינה מיושמת.

סוגי עבירות פליליות:

כאמור, עבירות פליליות הן מגוונות וישנם סוגים שונים של עבירות. הבה נמנה חלק מהן, כדלקמן:

עבירות נגד ביטחון המדינה:

עבירות נגד ביטחון המדינה, הן עבירות שבאופן טבעי מוגדרות כחמורות מאוד, והן כוללות עבירות בגידה, יצירת קשר עם אויב, המרדה, הסתה לגזענות או אלימות, פגיעה בסדרי שלטון ומשפט ועוד. אלו עבירות שבדרך כלל גם נחקרות על ידי שירות הביטחון הכללי ולעיתים מוגדרות כעבירות טרור. עבירות נגד ביטחון המדינה, מפורטות בחוק העונשין, בחוק השיפוט הצבאי ובצווי הביטחון שמוצאים באזור יהודה ושומרון.

עבירות אלימות:

עבירות אלימות ידועות כעבירות תקיפה, תקיפה שגורמת חבלה של ממש, תגרה ועוד. עם זאת, גם עבירות מין ועבירות המתה – שנרחיב עליהן אח"כ, הן עבירות אלימות. עבירות אלימות מתוארות בחוק העונשין.

עבירות המתה:

עבירות המתה, כשמן כן הן – עוסקות במקרים שבהם מעשה של אדם גרם למותו של אדם אחר, למשל: עבירה של גרימת מוות ברשלנות, עבירה של הריגה או של רצח בכוונה תחילה ועוד. עבירות המתה מתוארות בחוק העונשין.

עבירות מין:

עבירות מין הן עבירות שנעשות כלפי גופו של אדם או כלפי הציבור, כאשר אלו עבירות שנלווה להן אקט מיני פסול, שנעשה ללא הסכמה. עבירות מין הן למשל: עבירת אונס, עבירה של מעשה מגונה או מעשה סדום וכן עבירה של מעשה מגונה בפומבי (כאמור לעיל – עבירה שנעשית כלפי הציבור). עבירות מין מתוארות בחוק העונשין.

עבירות צווארון לבן:

עבירות צווארון לבן הן בדרך כלל עבירות כלכליות והן מצריכות ידע נרחב של מבצע העבירה. דוגמאות לעבירות צווארון לבן הן קבלת דבר במרמה, גניבה ממעסיק, עבירות מס, עבירות של הגבלים עסקיים והדוגמאות עוד רבות. עבירות צווארון לבן מפורטות בחוקים רבים, לרבות בחוק העונשין, בדיני המס, בדיני החברות ועוד.

מהו יסוד נפשי ויסוד עובדתי?

לקראת סיום, חשוב להדגיש כי כל עבירה מצריכה הוכחה של יסוד עובדתי ויסוד נפשי. מדובר בנושא מורכב, אך ננסה לפשטו, לנוחיותכן/ם וידיעתכן/ם, הגולשות והגולשים.

יסוד עובדתי – הוא בעצם המעשה הפיזי, האקט הפיזי. כאשר רוצים להוכיח עבירה של תקיפה, צריך להוכיח שאדם אכן נהג באקט פיזי של תקיפה. במקרים מיוחדים, כאשר רוצים להוכיח שהתקיפה נעשתה עם חפץ חד, הרי שצריך להוכיח את הנסיבה המיוחדת, שהיא חלק מהיסוד העובדתי. הנסיבה המיוחדת היא השימוש בחפץ חד.

יסוד נפשי – כלומר, עצם המודעות למעשה העבירה. ישנן עבירות שבהן צריך להוכיח מודעות גבוהה, למשל – בעבירה של אונס, יש להוכיח מודעות ישירה לכך שאדם מבצע אקט מיני ללא הסכמה. מנגד, ישנן עבירות שמצריכות זלזול או אדישות, או רק התנהגות פסולה. למשל – בעבירה של תקיפה סתם, יש להוכיח רק מודעות בסיסית לביצוע העבירה וכמובן את היסוד העובדתי.

השאר תגובה

דילוג לתוכן