מהי הלבנת הון?

מהי הלבנת הון?

הלבנת הון, היא בעצם גניבת כסף שהמקור שלו הוא לא חוקי, והסתרתו – בשוק החופשי, הלגיטימי, והמותר. כך, על רגל אחת, נוכל להגדיר את צמד המילים "הלבנת הון". אך מה הדין באשר להלבנת הון? מדוע כיום קיימים דינים דרקונים נגד הלבנת הון? וכיצד אפשר לאפיין ניסיונות להלבנת הון? על כל אלו ועוד, נדון במאמר שלהלן, שאותו חיברנו לידיעתכן/ם ונוחיותכן/ם, הגולשות והגולשים.

נעיר כי המאמר שלפניכן/ם הוא מאמר כללי, ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי ספציפי.

מהי הלבנת הון?

כאמור, הלבנת הון – כשמה כן היא, הפיכה של כסף לא לגיטימי, שמקורו בעבירות פליליות, לתוך השוק החופשי, הלגיטימי והחוקי. מדובר בסיטואציה שבה נוטלים כסף "שחור", ומלבינים אותו, כלומר – הופכים אותו ללגיטימי. בדרך כלל, הלבנת הון נעשית על ידי גופים חזקים, כלומר – ארגוני פשיעה ועבריינים בעלי כוח רב וממון שמקורו מכסף לא לגיטימי. אגב, הלבנת הון – היא גם מונח שמקושר לארגוני טרור, שלא אחת משיגים כספים ממקורות לא לגיטימיים, ומנסים להסוות את פעילותם, גם כן באמצעות הזרמה של כספים אלו לתוך השוק החופשי, אך התכלית האמיתית – היא סיוע ומימון של פעולות טרור.

בעבר, הלבנת הון הייתה דבר יותר שכיח לעומת המצב כיום, כאשר העולם הפך להיות גלובלי, וגם החקיקה הבינלאומית, שמיושמת בין מדינות באמצעות אמנות, וכן גם החקיקה הישראלית, הפכו להיות נוקשות מאוד. בהתאם, בישראל – קיים חוק מוגדר שעוסק בהלבנת הון: חוק איסור הלבנת הון, תש"ס-2000 (להלן: "החוק").

חוק איסור הלבנת הון – עיקרים:

החוק קובע מספר רב של הוראות, עקיפות וישירות, שאוסרות על הסוואה של כספים, ושימוש בכספים לא לגיטימיים, אך לא רק. אחד הקשיים, ויש שיטענו – אחד הנושאים שהופכים את החוק לחוק דרקוני מאוד, הוא עצם העובדה שהחוק מורה לבעלי תפקידים, כגון – בנקים, חלפני כספים, להיות ערים לפעולות כספיות לא לגיטימיות, וכן מטיל עליהם חובות רבות מכוח החוק.

כמו כן, החוק קובע איסור עיקרי, על הלבנת הון ועשיית שימוש ברכוש שמקורו בעבירות פליליות. האיסור העיקרי מופיע בסעיף 3 לחוק, המונה עונש של 10 שנות מאסר. החוק גם קובע בסעיף 4, כי עשיית פעולה ברכוש שהמקור שלו אינו כשר, תוך עצימת עיניים, גם היא עבירה פלילית חמורה, שהעונש בגינה הוא 7 שנות מאסר.

חוק איסור שימוש במזומן:

עוד מעמסה שהוטלה על אזרחי ישראל, שיש לה קשר ישיר למלחמה בהון השחור, ובעצם – בהלבנת ההון, היא החוק החדש שאוסר שימוש במזומן, מעבר לסכומים מסוימים. מדובר בחוק לצמצום השימוש במזומן, תשע"ח-2018. גם החוק הזה הוא חלק ממגמה עולמית למאבק בהון השחור, וגם במדינות רבות כיום קיימת מגמה של צמצום השימוש במזומן. החוק החדש, אוסר על תשלום במזומן, בעסקה בסך של יותר מ–11,000 ₪, וכן מטיל איסור על שימוש בשיקים "ללא שם", כלומר – שיקים "פתוחים". חוק זה מטיל הגבלות נוספות, אך לא נרחיב לגביהן.

דרכים שבהן מנסים להלבין הון:

הלבנת הון נעשית בדרכים מגוונות ורבות, שהן בין היתר:

פתיחת עסקים קטנים – דרך מאוד שכיחה, לכאורה, להלבין הון שמקורו בעבירות פליליות, היא הקמה של עסקים לגיטימיים. לדוגמא, אדם שמקור כספיו הוא מפריצות או גניבות, כאשר את הכסף, הוא מכניס בצורה לגיטימית, לעסק מסוג "מכולת" או "מסעדה". מכאן, שזו דרך מאוד שכיחה להסתיר את זהות הכסף והמקור שלו.

רכישה במזומן – עוד דוגמא לדרך שבה ניתן להלבין הון, היא רכישת נכסים יקרים, במזומן. למשל – שעונים, נכסים במדינות זרות וגם בארץ והדוגמאות עוד רבות. החוק החדש שאוסר שימוש במזומן בסכומים גבוהים, נועד להילחם בדיוק בסיטואציות כאלו.

החשיבות של שימוש בעורך דין פלילי:

מאחר ועבירות הלבנת הון (שתיארנו רק חלק קטן מהדינים העוסקים בהן) הן עבירות חמורות מאוד, אזי יש להיעזר בעורך דין פלילי, בעל ידע וניסיון. אין לשכוח, כי אלו עבירות שיכולות לשלוח אדם למאסר מאחורי סורג ובריח לשנים ארוכות.

השאר תגובה

דילוג לתוכן