המשפט הפלילי הצבאי – מה חשוב לדעת?

סמים בצבא

המשפט הצבאי כולל נושאים רבים ועשירים, שרוב הציבור לא מכיר וגם לא נתקל בהם ביום יום – היות ומדובר בדין הצבאי, שרלוונטי בעיקר לחיילים. אך נשאלת השאלה, מהו הדין הצבאי הפלילי? אילו עבירות פליליות מוכרות קיימות במסגרת המשפט הצבאי?, מה כדאי לעשות – אם הוגש כתב אישום במסגרת בית הדין הצבאי? על כל אלו, במאמר הבא.

איזה חוק מסדיר את המשפט הפלילי הצבאי?

חוק השיפוט הצבאי, תשט"ו-1955 (להלן: "החוק") הוא החוק המסדיר את הדין הפלילי-הצבאי בצה"ל. החוק חל על חיילים המשרתים בשירות סדיר בצבא, חיילי מילואים, חיילים המשרתים כאנשי קבע ובמקרים מסוימים, גם על אזרחים העובדים במסגרת הצבא (דהיינו: אזרחים עובדי צה"ל).

מי אמון על חקירות פליליות ובהעמדה לדין במסגרת צה"ל?

הגוף האמון על חקירות פליליות, על השלטת "חוק וסדר" ושמירה על ערכי צה"ל בפן הפלילי, הוא המשטרה הצבאית ובפרט המשטרה הצבאית החוקרת. מצד אחד, המשטרה הצבאית אמונה גם על הטלת מרות בכל הנוגע לדין המשמעתי, כגון: הופעה תקנית, התנהגות נאותה מצד חיילים ועוד. מצד שני, המשטרה הצבאית היא האחראית על חקירות של עבירות פליליות, הנעשות במסגרת צה"ל.

באשר לגוף התובע בצה"ל, קיים גוף הנקרא "פרקליטות צבאית". בהתאם לסעיף 181 לחוק, התובעים הצבאיים מקבלים את הסמכתם מהרמטכ"ל ועוברים הכשרה צבאית ומשפטית מיוחדת. כמו כן, תפקידם הוא להגיש כתבי אישום, ערעורים ולייצג את צה"ל בפני בתי הדין הצבאיים וגם בפני בתי המשפט הצבאיים (דהיינו, בתי משפט העוסקים בשפיטת תושבי הגדה המערבית אשר אינם אזרחי ישראל, בגין עבירות ביטחוניות).

בנוסף, במסגרת צה"ל ישנה גם סניגוריה צבאית-ציבורית. לא מדובר בסניגוריה הציבורית המוכרת, אלא בסניגוריה צבאית. ברוב המקרים, סניגוריה זו מורכבת מחיילים בצבא קבע, שהם עורכי דין המייצגים חיילים בלבד, בפני בתי הדין הצבאיים.

איזו ערכאה שיפוטית אמונה על שפיטה בדין הצבאי?

מי שאמון על השפיטה הפלילית במסגרת צה"ל, הוא בית הדין הצבאי, המשמש כערכאה הפלילית הראשונה בצה"ל. מעל בתי הדין הצבאיים, ישנם בתי דין צבאיים לערעורים, הדנים, לרוב, בתיקים בהרכבים של שלושה שופטים ולעיתים גם חמישה.

בנוסף, בכל בית דין צבאי, קיים גם בית דין צבאי לתעבורה, שתפקידו הוא לדון בעבירות תעבורה, הנעשות במסגרת צבאית. כמו כן, יוער שעל החלטות בית הדין הצבאי לערעורים, אפשר להגיש ערעור לבית המשפט העליון, שהוא כאמור ערכאה משפטית שאינה צבאית, אלא אזרחית. בנוסף, בדומה למערכת בתי המשפט האזרחית, הדיונים בבתי הדין הצבאיים הם פומביים, למעט חריגים, הנוגעים לשמירה על ביטחון המדינה, ביטחון הציבור, עדים ועוד.

מהן עיקר העבירות הפליליות השכיחות במסגרת הצבאית?

החוק מונה מספר רב של עבירות פליליות, שלא כולן עבירות פליליות "קלאסיות", אלא עבירות שיותר מאפיינות מערכת צבאית, לדוגמא:

עבירות סמים: החוק הצבאי מחיל את פקודת הסמים המסוכנים (נוסח חדש), התשל"ג-1973. בכלל זה, אחזקה או שימוש או סחר בסמים בצבא – יכולה להביא להטלת עונשים חמורים יותר, בהשוואה לחוקים המוטלים בבתי המשפט האזרחיים. כמו כן, סירוב לעריכת בדיקת סמים בצבא זו עבירה בפני עצמה, שדינה שתי שנות מאסר.

בגידה: מסירת מידע לאויב, נטישת שדה קרב, סיוע לאויב בנשק ועוד, מהוות עבירות חמורות מאוד לפי החוק. העונש על עבירות אלו הוא עונש מוות, הגם שזהו עונש שאינו מיושם.

סיוע לאויב: כל סיוע שמעניק חייל לאויב, נחשב כעבירה פלילית-צבאית, שעונשה עשר שנות מאסר.

עבירות אלימות: אלימות כלפי בעל תפקיד בצבא או כלפי מפקד, היא עבירה שדינה שנתיים ואף חמש שנים, בנסיבות מחמירות. אלימות המופנית לחייל, היא עבירה שדינה שנת מאסר.

הוצאת רכוש מהצבא: מדובר למעשה בעבירת גניבה והעונש בגינה עומד על שלוש שנות מאסר עד שבע, ככל שערך הגניבה גבוה יותר.

שימוש לא חוקי בנשק: מדובר בעבירה של שימוש בנשק שלא כדין או לא במיומנות. במקרים כאלו, הענישה היא בין שתי שנות מאסר לשלוש.

עריקה: מדובר בעבירה של בריחה מהצבא, ללא כוונת "חזרה". העונש במקרים כאלו עומד על שבע שנים. במקרים שבהם חייל בורח בעת מלחמה, העונש עומד על עשר שנות מאסר.

חשוב לציין כי רשימת העבירות שהוצגה כאן אינה רשימה מלאה, אלא חלקית ביותר.

הוגש נגדי כתב אישום בבית הדין הצבאי – מה כדאי לעשות?

לרוב, בתי הדין הצבאיים מחמירים יותר מבתי המשפט האזרחיים במדינת ישראל. כמו כן, ניהול הליך פלילי בבית הדין הצבאי מצריך ידע, הבנה וניסיון, הן בתחום המשפטי והן בתחום הצבאי. לכן, אם הוגש או עתיד להיות מוגש נגדכם כתב אישום בבית הדין הצבאי, חשוב מאוד לפנות לעורך דין פלילי, העוסק בתחום.

השאר תגובה

דילוג לתוכן